Alle steunmaatregelen op een rij
Onze verschillende regeringen lanceerden tal van maatregelen voor de Belgische ondernemers.
Kan u het overzicht nog bewaren of twijfelt u op welke steun u als ondernemer nu recht hebt?
Fiscale maatregelen
De fiscus heeft een aantal stappen gezet om de belastingplichtigen te steunen in deze crisis. Dit gebeurde vooral door het toestaan van uitstellen inzake het indienen van bepaalde aangiften en het betalen van bepaalde belastingen.
Tewerkstelling
Vragen over de impact van corona op de tewerkstelling in uw onderneming? Vind hier antwoorden op de vragen over tijdelijke werkloosheid, uitstelmogelijkheden voor betalingen aan RSZ, enz.
Juridische aspecten
Het gewijzigd Wetboek Vennootschappen en Verenigingen bracht een aantal veranderingen met zich mee begin 2020 die we niet uit het oog mogen verliezen. Er is een rechtstreekse impact voor zaakvoerders tijdens deze coronacrisis.
De steunmaatregelen en premies
Zowel de federale als de gewestelijke overheden hebben premies uitgewerkt. Ook lokale overheden, provincies en gemeentes werkten tal van steunmaatregelen uit. We vatten ze voor u samen.
Actueel
In tegenstelling tot de Vlaamse Coronasteunmaatregelen, zijn de bekomen federale overbruggingsrechten niet vrijgesteld. We vatten voor u de de fiscale - en sociale behandeling voor eenmanszaken, voor bedrijfsleiders en voor medewerkende echtgenoten, samen.
Ondernemingen die sinds 1 april 2020 minstens 70 of 90% omzetverlies hebben kunnen aanspraak maken op de globalisatiepremie. De steun bedraagt 10% van de omzet behaald in de laatste 3 weken van 2019 met aftrek van de reeds ontvangen premies.
Zorgverleners kunnen een tegemoetkoming krijgen van het RIZIV voor het beschermingsmateriaal dat nodig is in een privépraktijk of bij ambulante zorg. De noodzakelijke extra bescherming mag in geen geval aan de patiënten doorgerekend worden.
De maatregel is van toepassing vanaf 4 mei 2020 en wordt verlengd tot 30 juni 2021.