Coronacrisis: maatregelen voor ondernemers

Naar aanleiding van de coronacrisis, heeft onze Belgische regering een aantal ingrijpende maatregelen getroffen. Ondernemers krijgen te maken met nog nooit geziene omstandigheden.

 

In deze tijd staan onze medewerkers van op afstand klaar om u verder te helpen met uw vragen over deze maatregelen. Neem contact op met uw vaste dossierbeheerder of contacteer een van onze kantoren.

 

 

De steunmaatregelen op een rijtje.

 

Download hier de infobundel met de laatste fiscale maatregelen.

 

 

De fiscus heeft een aantal stappen gezet om de belastingplichtigen te steunen in deze crisis. Dit gebeurde vooral door het toestaan van uitstellen inzake het indienen van bepaalde aangiften en het betalen van bepaalde belastingen. Lees er meer over.
In een nieuwe maatregel ter ondersteuning van de ondernemingen die getroffen worden door de coronacrisis, heeft de FOD Financiƫn beslist om de voorafbetalingen van 10/10/2020 en 20/12/2020 aan te passen. Lees de details.
De RSZ heeft ook maatregelen genomen om ondernemingen in financiƫle nood ingevolge corona bij te staan.
We lichten deze hier verder toe.
De regering kondigde nieuwe spelregels aan voor de tijdelijke werkloosheid. Het verschil tussen gedeeltelijke en volledige sluiting vervalt. Daarnaast wordt de procedure vereenvoudigd. Werknemers die onder de "coronaprocedure" vallen, krijgen een extra vergoeding. Lees er hier meer over.
Met de verstrengde maatregelen biedt onze Belgische overheid ondernemingen iets meer adem ruimte door de betaling van BTW, bedrijfsvoorheffing en belastingen (VennB en PB). Lees verder.
Het vervangingsinkomen voor de zelfstandig of het overbruggingsrecht is een tegemoetkoming van de overheid voor zelfstandigen die moeten sluiten tegen gevolge van de coronacrisis. Wat houdt dit in?
Ondernemingen die hun personeel niet kunnen betalen, geen grondstoffen kunnen aankopen, ... ten gevolge van liquiditeitsproblemen door de coronacrisis, zullen een overbruggingskrediet kunnen laten waarborgen door het participatiefonds. Lees er hier meer over.
Ondernemers die hun deuren moeten sluiten wegens het coronavirus, kunnen een hinderpremie bekomen als hulp om deze periode te overbruggen. Lees hier wat je moet doen.
Vlaamse ondernemingen die niet moeten sluiten maar ernstige verliezen oplopen door de coronacrisis, maken aanspraak op de extra steunmaatregelen die de Vlaamse overheid zal toekennen. Bekijk hier de voorwaarden.
Ondernemingen die moeilijkheden krijgen om bepaalde termijnen na te komen bij bepaalde subsidies uitgekeerd door de Vlaamse en Waalse overheid, kunnen in overleg verleningen krijgen. Neem hier contact met ze op.
De banken doen van hun kant ook een inspanning om ondernemingen te helpen. Lees hier aan welke voorwaarden uw onderneming moet voldoen om uitstel van betaling te krijgen.

Verschillende steden en gemeentes nemen hun eigen maatregelen. Lees ze na op de website van uw stad of gemeente of op de website van VLAIO.

 

Jaarlijkse vergaderingen worden meestal in de maand april of mei gepland. Echter verbiedt de overheid samenkomsten in het kader van de coronacrisis. Hoe los je dit op.
Bedrijven in moeilijkheden naar aanleiding van de coronacrisis zijn verplicht om de alarmbelprocedure op te starten indien een aantal criteria overschreden zijn. Wanneer moet je welke stappen ondernemen? Lees het hier.