Belastbaarheid van de steunmaatregelen tijdens de coronacrisis

Corona

De voorbije weken heeft de overheid diverse steunmaatregelen genomen om ondernemingen die het financieel moeilijk krijgen ingevolge corona, te ondersteunen.

De vraag rijst nu in welke mate deze diverse maatregelen worden belast. Een terechte vraag want gezien de Belgische belastingdruk, zou dit eerder een vergiftigd geschenk kunnen worden. We zetten de belangrijkste op een rij :

Hinderpremie

Ondernemingen die verplicht moeten sluiten kunnen een hinderpremie bekomen van 4.000 € + 160 € per dag vanaf dag 21. Deze premie is zonder meer vrijgesteld van belastingen.

Hoe dit concreet moet verwerkt worden in de fiscale aangifte, werd nog niet beschreven maar aangezien er reeds een gelijkaardige premie bestaat voor openbare werken die ook vrijgesteld is, ligt het in de lijn der verwachtingen dat deze premie dezelfde regeling zal volgen.

Compensatiepremie

Voor de ondernemingen die niet moeten sluiten maar wel geconfronteerd worden met een sterke omzetdaling, werd een premie voorzien van 3.000 €. Deze kan je nu nog niet aanvragen. Vlaio mikt op begin mei om alles rond te hebben. Op dit moment is deze premie nog belastbaar maar er is een wetswijziging in voorbereiding die deze premie ook zal vrijstellen van belasting.

Overbruggingsrecht

Wie dergelijke uitkering ontvangt, moet dit aangeven in zijn aangifte personenbelasting. Dit vormt in eerste instantie een belastbaar inkomen. De uitkering is echter niet onderworpen aan sociale lasten.