Buitenlandse btw terugvragen: VAT refund voor 30/09/2022

Boekhouding & fiscaliteit

Wanneer u in Belgiƫ als belastingplichtige goederen en diensten aankoopt, dan kan u de btw daarop recupereren in uw Belgische btw-aangifte, op voorwaarde dat u een belastingplichtige bent met recht op aftrek.

Gaat u op zakenreis naar Nederland of naar een andere lidstaat van de EU en moet u daar tanken of u koopt andere goederen of diensten in die lidstaat aan, dan gebeurt het dat u buitenlandse btw wordt aangerekend, ook al heeft u daar geen btw-nummer. Indien die buitenlandse aankopen beroepsmatig zijn, dan kan u die buitenlandse btw recupereren, niet via de Belgische btw-aangifte, maar wel via de VAT refund.

Opgelet! Indien u wel over een btw-nummer van die lidstaat beschikt, dan wordt de buitenlandse btw in uw buitenlandse periodieke btw-aangifte teruggevraagd.

Aanvragen voor 30/09/2022

De uiterlijke datum om de buitenlandse btw via de VAT refund terug te vragen is steeds uiterlijk voor 30 september van het jaar volgend op de factuurdatum. De buitenlandse btw op facturen van 2021 moet dus ten laatste op 30/09/2022 teruggevraagd worden via de VAT refund.

Hoe aanvragen

De VAT refund kan aangevraagd worden via Intervat. De FOD Financiƫn stuurt nadien de aanvraag door naar de fiscus van de lidstaat waarvan u de btw terugvraagt. Uw dossierbeheerder kan u hier steeds in bijstaan.