Tijdelijke ouderschapsuitkering voor zelfstandigen tijdens coronacrisis

Corona
Sociaal

De zelfstandigen die tijdens de maanden mei en juni geen overbruggingsrecht meer konden genieten omdat ze terug aan de slag gingen of mochten gaan, kunnen alsnog een ouderschapsuitkering krijgen als zij, ondanks de heropstart, toch een verminderde omzet noteren omdat zij teveel tijd moeten besteden aan de zorg voor hun kinderen.

 

Deze uitkering is enkel van toepassing voor gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar. Indien het kind 12 jaar wordt in 2020, komt dit alsnog in aanmerking voor deze uitkering. Voor kinderen met een beperking werd de grensleeftijd opgetrokken tot 21 jaar.

 

Wie hiervoor in aanmerking komt, kan voor de maanden mei en juni een uitkering krijgen van :

 

  • 532,24 € voor gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar en kinderen met een beperking (te bekijken per ouder.)
  • 875,00 € voor éénoudergezinnen.

 

Deze uitkering is NIET cumuleerbaar met het overbruggingsrecht. Wie dit recht al ontvangen heeft, kan zich de moeite besparen om een aanvraag in te dienen.

 

 

Veel ondernemingen draaien nog lang niet op het niveau van voor de crisis waar dit weinig te maken heeft met de zorg voor kinderen. Men kan aantonen dat de omzet daalt en je kan aantonen dat de kinderen thuis moesten blijven van school, maar hoe toont men aan dat de omzetdaling voortkomt uit de zorg voor de kinderen?  Only time will tell.