Wat met de kosten voor kinderkampen en opvang tijdens de coronacrisis?

Corona

Kinderopvang en -kampen inbrengen in de personenbelasting

 

In de jaarlijkse aangifte personenbelasting kan iedere belastingplichtige die kosten voor kinderopvang betaalt voor kinderen jonger dan 12 jaar, genieten van een belastingvermindering.

De belastingvermindering bedraagt 45% op de werkelijk gedane uitgaven beperkt tot een bedrag van 11,20 € per dag.

In de eerste plaats denken we hier aan de onthaalmoeders en de scholen maar ook het inschrijvingsgeld voor zomerkampen waar uw kinderen aan deelnemen, komen in aanmerking.

 

Wat met de inschrijvingsgelden van opvang en kampen tijdens de coronacrisis?

 

Velen onder U hebben waarschijnlijk al uw kinderen ingeschreven voor één of meerdere kampen en het inschrijvingsgeld ook betaald.

Gezien de huidige coronacrisis, zullen veel van deze kampen waarschijnlijk niet kunnen doorgaan.

Volgens de huidige fiscale wetgeving, is het niet plaatsvinden van de opvang, of in dit geval het kamp, reeds voldoende reden om de belastingvermindering niet te mogen toepassen. Een logisch gevolg is dan ook dat U de organisatie achter het kamp vraagt om het inschrijvingsgeld terug te betalen.

Om deze organisaties te steunen tegen de financiële moeilijkheden, die kunnen worden veroorzaakt door de talrijke terugbetalingen, werd bovenstaande belastingvermindering versoepeld.

Indien U het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, ook al gaat het zomerkamp niet door, mag U de betaalde som toch inbrengen in uw aangifte personenbelasting inkomsten 2020 en de belastingvermindering van 45% toepassen.

Op deze manier poogt de Overheid zoveel mogelijk belastingplichtigen te overtuigen hun inschrijvingsgeld niet terug te vragen.